Yoga challenges

               

YOGA CHALLENGE: VERSTERK JE INNERLIJKE HEALER

 

p 10 september 2022 staat de volle maan in vissen. Een perfect moment om je innerlijke healer te versterken, bijvoorbeeld door een meditatie met de mantra ra ma da sa sa se so hung – healing mantra: 

Zit in kleermakerszit met een rechte rug, kin licht in. Breng je armen naar opzij, de ellebogen comfortabel tegen je ribben. Strek de onderarmen uit in een hoek van 45 graden, de handpalmen zijn plat, naar boven gericht, de vingers bij elkaar. Houd de handpalmen bewust plat en horizontaal tijdens de meditatie.

Zing de Siri Gaitri-mantra: Ra Ma Da Sa Sa Se So Hung. Je kunt meezingen met een mantra of je eigen mantra chanten. Adem in en chant een volledige cyclus. Trek telkens bij ‘Hung’ je navel in. Adem dan diep in en herhaal. Chant deze mantra 11 of 31 minuten. Beëindigen:  adem diep in en houd de adem in terwijl je jezelf visualiseert als volledig gezond, stralend en sterk, genezen. Adem dan uit en adem weer diep in, houd de adem in en visualiseer nogmaals. Til vervolgens je armen omhoog en schud krachtig handen en vingers.

 

YOGA CHALLENGE nieuwe maan 28 juli 2022

Op donderdag 28 juli om 19.55 uur is het volle maan in het sterrebeeld Leeuw. Creativiteit kan volop stromen bij deze stand van zowel de zon als de maan in Leeuw. Zet je intenties en laat de komende weken tot de volle maan van augustus je creativiteit stromen! Chant elke dag tot de volle maan de mantra Har haree hari, wa hee guru voor 3-11 minuten. En de kundalini yoga set “creative energy kriya” in ieder geval 1x doen voor jezelf! En als je de smaak te pakken krijgt, en dat ga je want dit is mijn lievelingsset, dan gewoon elke ochtend tot de volle maan in augustus de dag met deze set starten! Wie doet je wat! 

 

 

YOGA CHALLENGE nieuwe en volle maan juni 2022 

Op woensdag 29 juni om 4:35 uur ’s ochtends is het exact nieuwe maan in het teken kreeft. Een periode waarin je intuitie versterkt wordt, een periode ook waarin je gevoelsleven versterkt wordt. De mantra Chattra chakkra vartee kan je daarbij helpen. Deze mantra wordt gebruikt om angst en twijfel weg te nemen. De mantra geeft je moed en kracht. Dus chant deze mantra en volg je gevoel!    

 

YOGA CHALLENGE zomer zonnewende dinsdag 21 juni 2022

Op dinsdag 21 juni staat de zon op zijn hoogste punt, de dagen zijn lang. De avond ervoor, dus op maandagavond 20 juni, is de kortste nacht. Tijd voor vuur! 

 

YOGA CHALLENGE dinsdag 14 juni 2022

De volle maan van juni is op dinsdag 14 juni om 13:52 en staat in het teken van het teken boogschutter. Deze energie is vol optimisme: het leven als een groot avontuur! In plaats van een meditatie kun je kiezen voor een uitdagende yogaset, het past goed bij deze energie! Je kunt alles aan, geniet er van! Flinke kans dat je nog dagen daarna rondloopt met spierpijn, maar het is de moeite waard! Je voelt je bruisend en energiek.  

 

YOGA CHALLENGE 30 mei 2022: nieuwe maan in tweelingen

Op 30 mei om 13.32 uur staat de nieuwe maan in het teken tweelingen. Deze komende weken tot de volle maan is het goed om te werken aan emotionele stabiliteit. De meditatie die je vandaag kunt doen is de meditatie communiceren en luisteren zonder angst. Emotie, angst blokkeert bewust of onbewust je vermogen om te luisteren naar wat de ander echt te zeggen heeft en je vermogen om oprecht te zeggen wat je te zeggen hebt. Deze meditatie werkt op zowel je mind als je hartchakra, ruimt oude angsten en emoties op en geeft je innerlijke rust en balans. Het geeft je de ruimte om te zeggen wat je echt denkt en helder te horen wat de ander echt te zeggen heeft.

Kom zitten in kleermakerszit. Plaats de handpalm van je linkerhand met vlakke hand op je borstkas, vingers wijzen naar rechts en je duim richting je kin. Plaats dan je palm van je vlakke rechterhand op je linkerhand, vingers wijzen naar links en ook deze duim richting je kin. Chant de mantra Ong namo guru dev namo. 11 of 31 minuten. 

 

YOGA CHALLENGE 16 mei 2022: volle maan in schorpioen

Op 16 mei om 6:15 uur staat de volle maan in het teken schorpioen. Een tijd van passie, creatiekracht en transformatie. Volle maan in schorpioen geeft een uiterst krachtige, transformerende energie. Het moment om de transformerende Kirtan kriya te doen. Je kunt ervoor kiezen om mee te chanten met de muziek van bijvoorbeeld Nirinjan Kaur. Er is een korte versie van 11 minuten, of een lange van 31 minuten. Ga zitten in kleermakerzit en chant de mantra ‘sa ta na ma’ mee, eerst hardop, dan fluisterend, dan in jezelf, vervolgens weer fluisterend, dan weer hardop. Begin met je handen in gian mudra, met je duimen tegen je wijsvingers. Bij elke ‘sa’ plaats je je duim op je wijsvinger, bij ‘ta’ plaats je je duim op je middelvinger, bij ‘na’ je duim op je ringvinger en bij ‘ma’ op je pink. 

 

YOGA CHALLENGE 30 april 2022: nieuwe maan in stier

Op 30 april om 22:30 uur is het nieuwe maan in stier. In deze turbulente tijd is het fijn om gebruik te maken van de aardende energie en stabiele kracht die van deze nieuwe maan in stier uitgaat. Ga naar buiten, en orienteer jezelf. Waar is het noorden, het zuiden, het oosten, het westen? Waar zijn voor jou belangrijke elementen in het landschap waar je je mee kunt verbinden? Een rivier, bos, weiland, de zee? Waar bevind jij je, waar staat je huis, waar bevinden je vrienden, je familie, zich? Waar zijn je sleutels, je portemonnee, je telefoon? Wees je bewust van waar je je kop thee neerzet. Bij het aarden, gronden, van jezelf helpt het enorm als je bewustzijn hebt van waar je je bevindt. 

Meditatie: Tapa Yog Karam Kriya. Deze meditatie geeft wilskracht en de stamina om dingen tot een goed eind te brengen. Kom zitten in kleermakerszit. Strek je armen voor je uit, parallel aan de grond, polsen tegen elkaar. Spreid nu je palmen uit elkaar alsof je tegen een muur duwt. Kijk naar het puntje van je neus, met ogen een beetje open. Chant telkens ritmisch de mantra “Sat Nam Sat Nam Sat Nam Sat Nam Sat Nam Sat Nam Wahe Guru”.  

Yoga sets die goed zijn om te doen de komende twee weken zijn: 

Balancing the vayus

Total balance kriya

Sahibi kriya to master your domain

 

YOGA CHALLENGE 16 april 2022: volle maan in het teken weegschaal.

De volle maan in het teken weegschaal van zaterdag 16 april met de zon in het teken ram geeft tegenstrijdigheid en kan leiden tot innerlijke conflicten. Het is de uitdaging balans te vinden tussen gevoel en verstand. Van daar de meditatie voor stalen zenuwen: 

zit in kleermakerszit en buig je linkerarm. Hou je linkerhand op hoogte van je oor. Zet nu je duim tegen het topje van je ringvinger. Leg dan je rechterhand neer in je schoot met je duim tegen het topje van je pink. Sluit je ogen grotendeels, 1/10 open, en kijk naar het puntje van je neus. Adem rustig in en uit. Begin met 3 minuten, bouw op naar 11 minuten.

 

YOGA CHALLENGE 1 april 2022: nieuwe maan in het teken ram.

De nieuwe maan in het teken van ram activeert. Bij uitstek een kans om te kijken wat je echt wilt, waar je echt voor gaat, wat jou echt drijft. Moet je van jezelf van alles? Dwing je jezelf vaak om dingen te doen? Of doe je dingen omdat je het leuk vindt, omdat je er voldoening uit haalt, omdat je er zin in hebt? Met deze maanenergie is in actie komen relatief gemakkelijk. Daarom mag je het ‘ik moet’ loslaten. Aangezien je jezelf niet zo hard hoeft voort te drijven met deze energie kun je je focus richten op de vraag: wat wil ik, wat vind ik leuk, wat motiveert mij? 

Meditatie: ga zitten in kleermakerzit, je wijsvingers tegen je duimen in gian mudra. Chant de mantra Har Har Mukanday.  Bij elke ‘har’ trek je je navel in. Deze mantra maakt los alles wat jou weerhoudt om je leven volledig te leven, om te doen wat je graag wilt doen. Het neemt obstakels weg.  

Yoga houdingen: twists zijn erg goed in deze periode. Doe cat stretches en dynamische twists met je handen in gyan mudra ter hoogte van  en je bovenarmen parallel aan de grond en je onderarmen in een hoek van 90 graden, in kleermakerzit. Of doe twists in een staande houding.

 

YOGA CHALLENGE 18 maart 2022: volle maan

De volle maan van vrijdag 18 maart om 8.20 uur ’s ochtends staat in het aardse teken maagd, terwijl de zon in deze periode in vissen staat. Dit kan een spanning opleveren tussen verstand en gevoel. Daarom is het goed om veel te mediteren en goed bij jezelf te blijven.  Je kunt in deze periode extra gevoelig zijn voor mystieke ervaringen en de energie van anderen.  

Meditatie: je kunt de celestial communication op de mantra ‘sat narayan’ doen. Deze is te vinden op youtube. Narayan staat voor het vloeiende, het stromende aspect van de creatieve energie. 

 

YOGA CHALLENGE 2 maart 2022: nieuwe maan

Woensdag 2 maart om 18.34 uur is het nieuwe maan in het teken vissen. Met de energie van deze nieuwe maan is je intuitie sterker, ben je gevoelig voor de energie van anderen en heb je levendige (dag)dromen. Durf te dromen met deze nieuwe maan! Je kunt de energie van deze nieuwe maan gebruiken om oude patronen en -emoties onder de loep te nemen en van je af te schudden. 

Een mooie meditatie voor deze nieuwe maan, deze zeer spirituele nieuwe maan, is de meditatie ‘secrets of happiness’. Kom zitten in kleermakerzit. Maak vuisten van je handen met je wijsvingers uitgestrekt, naar boven wijzend. Til je handen tot ter hoogte van je oren. Beweeg je handen ritmisch naar buiten en naar binnen, bovenarmen en ellebogen gaan mee in de beweging. Probeer dit zo snel mogelijk te doen gedurende drie minuten. Leg vervolgens je handen ontspannen op je knieen. Sluit je ogen en chant vijf minuten de mantra hari nam sat nam hari nam hari, hari nam sat nam sta nam hari. Blijf dan nog 1 minuut stil zitten en voel je eigen stilte, je eigen kern.

 

YOGA CHALLENGE 16 februari – 2 maart: van volle naar nieuwe maan 

Deze periode van afnemende maan kun je gebruiken om te ontspannen. Ga zwemmen of naar de sauna. Zorg goed voor jezelf! Durf in het koude water van het dompelbad te springen omdat je weet dat je behaaglijke deken, badjas, warme handdoeken, kruik en hete thee op je wachten. Tintelend en levendig kun je vervolgens genieten van de warme omhulling van een knappend haardvuur en je warme chocolademelk met slagroom. Een meditatie die je in deze periode kunt doen is de alternative nostril breathing. Deze balanceert het actieve en passieve, het mannelijke en vrouwelijke, het denken en het voelen. 

 

YOGA CHALLENGE 16 februari 2022 volle maan

Op 16 februari om 17.56 is het volle maan in leeuw. Een goed moment om je stenen en kristallen buiten te leggen om op te laden! De volle maan staat in het sterrenbeeld leeuw. Kernwoorden van de energie die vandaag voelbaar is zijn: onbevreesd, passie, liefde en spiritualiteit. De kriya die je vandaag kan doen is de kriya to relax and release fear. Sluit af door lekker te gaan zitten en je in de meditatie je te concentreren op je hartcentrum en verbinding te maken met je innerlijke wijsheid.  

 

YOGA CHALLENGE 1 – 16 februari 2022: van nieuwe naar volle maan

Een yogameditatie die heel goed is om te doen in de periode van de nieuwe maan van 1 februari tot de volle maan van 16 februari 2022 is de Ganpati kriya. Deze meditatie maakt het onmogelijke mogelijk en buigt negativiteit uit het verleden en heden om naar een positieve stroom. 

Zit in kleermakerzit, ellebogen recht, hou je ogen een heel klein beetje open en concentreer op het puntje tussen je wenkbrauwen. Chant de mantra sa ta na ma ra ma da sa sa se so hang. Terwijl je dit doet, raak je bij het chanten van elke lettergreep met je duimen om de beurt een vinger aan. Dus bij sa je wijsvinger, bij ta je middelvinger, bij na je ringvinger, bij ma je pink, en zo door. Doe dit drie tot elf minuten.

Gedurende deze veertien dagen tot de volle maan van 16 februari kun je jezelf elke dag de vraag stellen: wat kan ik doen om mijn droom dichterbij te brengen en/of verbeteringen aan te brengen in mijn huidige situatie? Het hoeven echt maar ienie miene kleine stapjes te zijn!

Yogahoudingen die in deze periode van 1 tot 16 februari 2022 goed zijn om te doen zijn: camel pose, butterfly pose, ego eradicator.

 

YOGA CHALLENGE NIEUWE MAAN 1 FEBRUARI 2022

De nieuwe maan van 1 februari 2022 staat in het astrologische teken waterman en staat voor optimisme, creativiteit, flexibiliteit, onafhankelijkheid. Deze tijd is bij uitstek goed om nieuwe plannen maken, mee te bewegen met wat op je pad komt, creatieve oplossingen te laten ontstaan, groots te dromen, niets is onmogelijk met nieuwe maan in waterman. Neem vandaag de tijd om je droomsituatie te visualiseren ten aanzien van bijvoorbeeld liefde, werk, reizen, je droomhuis…. ga lekker zitten met je billen stevig op de grond. Doe de volgende ademhalingsoefening gedurende drie tot elf minuten: adem in vier gelijke delen in, hou vier tellen vast, adem in vier gelijke delen uit, hou je adem dan weer vier tellen vast. Blijf dan even zitten en visualiseer je ideale situatie. Stel jezelf vragen over deze situatie. Wat zou je fijn vinden? Hoe ziet het er uit? Wat zou je trots maken? Wat zou je graag willen? Laat de antwoorden in je op komen. Vertrouw er op dat je creatieve manieren zult vinden om je droom dichterbij te brengen.

 

YOGA CHALLENGE 18 januari tot 1 februari 2022: van volle naar nieuwe maan

Deze periode van afnemende maan kan lastig zijn: de lente lijkt er maar niet aan te komen, koud en guur buiten… verwen jezelf met dekens en een boek of een leuke film, of gun jezelf een massage!

 

Een meditatie die je in deze periode kunt doen is een meditatie tegen depressie en voor synchronisatie van je hersenen. 

Kom in kleermakerszit, duimen en wijsvingers tegen elkaar. Concentreer je op je ademhaling, ogen gesloten. Als je er klaar voor bent, breng dan je handen omhoog naar je gezicht ter hoogte van je ogen. De duimen en wijsvingers raken elkaar ter hoogte van je neusbrug. Open je ogen en kijk door je handen in de verte. Adem in door je neus en breng je handen een stuk uit elkaar. Adem uit en breng je handen terug naar voor je ogen, wijsvingers en duimen weer tegen elkaar. Herhaal de beweging, blijf kijken naar het punt in de verte. Chant in jezelf ‘sa’ als je inademt en je handen uit elkaar brengt, ‘ta’ als je uitademt en je handen weer voor je gezicht brengt, ‘na’ als je handen weer uit elkaar gaan, ‘ma’ als je handen weer terug komen naar het brilletje voor je ogen. Ga hier drie minuten mee door. Ontspan dan je handen, leg ze in je schoot of op je dijbenen, concentreer je op je kruin bovenop je hoofd en blijf ontspannen zitten. Deze mantra helpt je om positief en creatief te blijven gedurende de dag. Dus daarom is het goed om deze meditatie elke dag te doen!

 

YOGA CHALLENGE 17 JANUARI: VOLLE MAAN: stem af op je intuïtie 

In de nacht van 17 op januari is het weer volle maan, om 00:51 uur. De volle maan staat in het teken van kreeft. Onder invloed hiervan is je intuïtie sterker. Vertrouw op jezelf en manifesteer je dromen! Bij deze volle maan kunnen diepe emoties loskomen. De mantra Kal Akaal helpt je om de scherpe randjes van conflicten in jezelf en met of tussen anderen te verzachten en op te lossen. De mantra gezongen door Sirgun Kaur is erg fijn. Lekker luidkeels meezingen! 

De volle maan challenge die we doen is de ‘four stroke breath to build intuition’. Kom zitten in een comfortabele houding met je handen tegen elkaar ter hoogte van je gezicht, vingers iets onder je neus. Je wijsvingers wijs je naar boven terwijl je je andere vingers in elkaar strengelt, je duimen over elkaar. Open je ogen 1/10 en kijk naar de topjes van je wijsvingers. Adem nu in vier gelijke delen krachtig in door je mond, en adem vervolgens in een keer krachtig uit door je neus. Herhaal dit patroon, minimaal drie minuten, tot maximaal een kwartier. Eindig je meditatie door beide armen uit te strekken met je handpalmen omhoog. Adem diep in, houd je adem vast en adem vervolgens rustig uit. Herhaal nog twee keer en ontspan. 

Als je het leuk vindt kun je een tarot kaart trekken ter ondersteuning van je intuïtie en gevoel. 

 

YOGA CHALLENGE 2- 17 januari 2022 van nieuwe tot volle maan: manifesteer je dromen

De meditatie voor de periode van nieuwe maan van 2 januari tot de volle maan van 18 januari 2022: een dynamische meditatie met de mantra har.

Kom zitten in kleermakerzit. Je focus is het puntje van je neus, ogen zijn 1/10e open. Je zit met je ellebogen losjes tegen je zij, handen voor je ter hoogte van je keel. Vouw je duimen naar binnen. Breng nu telkens de zijkanten van je handen tegen elkaar. Als je handen hoger zijn, met je handpalmen naar beneden gericht, komen je wijsvingers tegen elkaar aan. Kruis op dat moment je duimen onder je handen, rechts onder, links boven. Als je handen lager zijn en je handpalmen naar beneden wijzen, komen de zijkanten van je pinken tegen elkaar. Je handen bewegen dus in een cirkel voor je lijf. 

Chant nu telkens als de zijkanten van je handen tegen elkaar komen de mantra Har vanuit je navel, terwijl het puntje van je tong gebruikt, waardoor de r eerder als een d wordt uitgesproken.

Deze mantra kun je tussen de 3 en 11 minuten doen. Doe deze meditatie elke dag gedurende 5 tot 11 dagen.

Een geschikte mantra om op mee te chanten is bijvoorbeeld de “tantric har”.  

Yogahoudingen die nu goed zijn om te doen zijn: archer pose, back platform pose, leg lifts liggend, vooroverbuiging in kleermakerzit, ellebogen vasthouden en voorhoofd richting de grond. 

 

YOGA CHALLENGE 2 januari 2022: nieuwe maan

2 januari 2022 om 19:35 uur is het nieuwe maan, en is nieuwe jaar is begonnen! Een heel goed moment om goede voornemens te maken en om je in te zetten om je dromen uit te laten komen en je dromen te manifesteren. 

De nieuwe maan van zondag 2 januari staat in het teken van steenbok. De energie van deze nieuwe maan is ambitieus en doelgericht. Deze maanstand geeft je focus, discipline en doorzettingsvermogen. Zaken die je vandaag inzet, komen makkelijk tot bloei de komende tijd. Het is daarom een goede tijd om je twijfels opzij te zetten en je dromen waar te maken. Zet met deze nieuwe nieuwe maan van 19.33 uur je intentie voor welke plannen je de komende twee weken gaat uitvoeren. Maak je doel concreet en haalbaar. Leg een voorwerp dat symbool staat voor dit voornemen op een voor jou speciale plek in huis of in de tuin/ in de natuur om je voornemen concreet te maken. De challenge deze twee weken is om te proberen de focus op dit voornemen elke dag vast te houden. 

 

YOGA CHALLENGE DECEMBER 2021: luister naar je innerlijke stem

Afnemende maan van 19 december 2021 tot 2 januari 2021

De periode van afnemende maan is een goed moment om los te laten wat jou niet langer dient. Het is een fijne periode om tot rust te komen, tijd te nemen voor jezelf, te ontspannen. Lekker op de bank met een dekentje over je heen en veel kussens, met een goed boek of een leuke film, een kop warme chocolademelk er bij…. ook luisteren naar mooie mantra’s of meditatieve muziek is een goed idee.

Een mooie mantra om te doen in deze periode van afnemende maan en in aanloop naar het nieuwe jaar is de laya yoga chant. Deze meditatie zorgt ervoor dat je positief in het leven staat, je creativiteit gaat stromen en je kunt focussen op jouw essentie en op alles wat belangrijk voor jou is.  Zo kun je je dromen waarmaken. Houd positieve gedachten vast, focus op je dromen en luister niet teveel naar negatieve verhalen van anderen.

De meditatie laya mantra: kom zitten in easy pose (kleermakerzit). Focus op het puntje tussen je wenkbrauwen. Zet een mooie versie op van de laya mantra, te vinden op bijvoorbeeld spotify of youtube. Chant mee met de mantra. Bij het eerste woordje, ek, trek je je onderbuik in en bij de laatste lettergreep van elke zin trek je je diafragma omhoog. Daardoor krijgt het laatste woord van de drie eerste zinnen van de mantra een soort uithaal, een “uh” er achter:  Ek on gar uh, sat nam uh, siri wa ha, hey guru. Bij “hey guru” ontspan je weer. Gewoon proberen, het klinkt ingewikkeld maar is is met wat oefening heel goed te doen. Gewoon meechanten! Als je er een beetje in zit, visualiseer dan bij elke ademhaling, dus bij elke zin, dat de energie, of het geluid, omhoog spiraleert om je ruggengraat heen in drie en een half rondje van je stuitje naar je hoofd. 

Volle maan-meditatie van 19 december 2021

Op 19 december is het volle maan. De maan staat in het astrologische teken tweelingen. Een meditatie die je kan doen om je innerlijke stem beter te kunnen horen is de meditatie voor je “innerlijk oor”.

  1. Kom zitten in een meditatieve houding, bijvoorbeeld in kleermakerzit. 
  2. Sluit je oren af met je vingers, of doe oordopjes in. 
  3. Kijk naar het puntje van je neus, je ogen 1/10e open.
  4. Chant hardop de mantra Wahe guru, probeer dezelfde toonhoogte aan te houden. Als je ‘wa’ chant, focus je op je navelgebied (3e chakra). Chant je ‘he’, focus dan op je hartgebied (4e chakra). Bij het chanten van ‘guru’ focus je op je keelgebied (5e chakra).  

 

Van de nieuwe maan op zaterdag 4 december 2021 tot de volle maan van 19 december was de yoga challenge het leren vertrouwen op je innerlijke wijsheid. Nieuwe maan staat in het teken van boogschutter. Het thema van de nieuwe maan was: zingeving.

De yoga challenge van 4 – 19 december gaat over het leren vertrouwen op je intuïtie: je innerlijke stem, je innerlijke wijsheid. Vaak heb je verschillende gedachten die tegen elkaar in lijken te druisen. Hoe weet je nou of de stem die je hoort de stem van jouw intuïtie is of je ego/ mind? 

  • De mind is rationeel, logisch, analytisch en ingegeven door het verleden, oude patronen en ervaringen. Intuïtie daarentegen is creatief.
  • De mind redeneert vanuit angst, intuïtie stroomt vanuit liefde.
  • De mind klinkt hard en streng. Intuïtie is neutraal.
  • De mind beschermt mentale constructies. Intuïtie gaat over je zielsbestemming, je levenspad. 
  • Gedachten vanuit je mind gaan alle kanten op. Intuïtie is eenduidig en consistent.

De mantra die je kunt gebruiken bij het luisteren naar je innerlijke waarheid is sat nam. Sat nam betekent: waarheid is mijn identiteit, of: ik ben. Voorbij mentale constructies, vanuit je ziel.

Meditatie voor nieuwe maan tot volle maan: 4 -19 december 2021

Kom zitten op je knieen in rock pose. Strek je armen boven je hoofd met je armen tegen je oren. Je handen zijn in venus lock: strengel alle vingers behalve je wijsvinger in elkaar, je wijsvingers wijzen naar boven. Vrouwen hebben hun duimen links over rechts, mannen rechts over links. Chant nu telkens sat nam in een regelmatig, vrij snel ritme. Merk dat elke keer dat je sat chant, je navel naar binnen gaat en bij nam je buik weer uitzet. Doe deze meditatie drie minuten. 

Een goede oefening om het hoofd met het hart te laten samenwerken is de ego eradicator. En als je even niet meer weet wat je moet doen is er de meditatie Knowing what to do. 

 

 

YOGA CHALLENGE NOVEMBER 2021: TRANSFORMATIE

VAN VOLLE MAAN 19 november TOT NIEUWE MAAN 4 december 2021

Tussen 19 november en 4 december is het afnemende maan. Tijd om terug te keren in jezelf. Het is goed om nu elke dag tijd in te ruimen om te ontspannen. Tijd te nemen waarin je niets hoeft. Waarin je rond kunt lummelen. Waarin je niet productief hoeft te zijn, je niets hoeft te doen of te laten, te bereiken, voor te bereiden, te verzorgen, niets van dit alles. In jouw moment is het voldoende om te zijn, om te ontspannen. Als je een behaaglijk warme plek hebt met veel kussens en dekens, des te beter! Ontspanning is de sleutel naar gelukkig zijn.

Een goede meditatie om te doen in deze periode is de ‘meditation to relax and rejoice’. 

Zit in kleermakerzit, houd je handen voor je lichaam met gebogen armen. Maak een vuist van je linkerhand met je duim naar binnen en leg je rechterhand om je linkervuist met je rechterduim op het onderste deel van je linkerduim.  Houd beide handen voor je lichaam ter hoogte van je borstkas.  Richt je blik op het puntje van je neus, haal diep adem en chant op je uitademing acht keer de mantra Hari Har:  

Hari Har Hari Har

Hari Har Hari Har

Hari Har Hari Har

Hari Har Hari Har

Doe dit tussen 10 en 15 minuten. Bouw daarna minimaal een half uur me-time in, heerlijke lummeltijd voor jezelf. 

 

VAN NIEUWE MAAN 4 november TOT VOLLE MAAN 19 november 2021 

Als je toe bent aan transformatie, aan het loslaten van oude patronen in je leven, dan is deze periode van de nieuwe maan van 4 november tot de volle maan van 19 november bij uitstek een goed moment. De nieuwe maan op 4 november staat in het astrologische teken schorpioen. De volle maan van 19 november staat in het teken van stier en staat voor standvastigheid en gronding. De energie rondom de nieuwe maan van 4 november en de volle maan van 19 november belooft heel krachtig te worden en staat voor transformatie op bijvoorbeeld het gebied van werk, familie en relaties.

 

YOGA CHALLENGE 4 – 19 november 2021

Elke dag ’s ochtends: vind een fijn plekje voor jezelf, bijvoorbeeld voor de kachel. Leg een matje, schapenvacht of kleedje neer en ga zitten in kleermakerszit. Steek een kaarsje aan.  Installeer jezelf en chant dan voor jezelf de mantra sa-ta-na-ma gedurende 11 minuten. Tik met je duim achtereenvolgens bij ‘sa’ je wijsvinger, bij ‘ta’ je middelvinger, bij ‘na’ je ringvinger en bij ‘ma’ je pink aan. Je kunt bijvoorbeeld  het nummer Kirtan kriya van Mirabai Ceiba gebruiken. De mantra staat voor transformatie.  

 

DAG 1: 4 november 2021 nieuwe maan

’s Ochtends: sa ta na ma.

’s Avonds: nieuwe maan. Bij nieuwe maan staat de maan tussen de aarde en de zon in en kun je de maan niet zien. Nieuwe maan staat dan ook voor een nieuw begin. Daarom is de tijd van nieuwe maan een heel goed moment om jouw dromen en wensen te formuleren, je intenties te zetten.

Ga in de avond zitten en neem de tijd om je aandacht naar binnen te brengen. Ga dan voor jezelf na welk oude patroon je los wilt laten. Neem je voor om in deze periode van nieuwe naar volle maan hier stappen in te zetten. 

 

DAG 2 t/m 5

’s Ochtends: sa ta na ma.

Overdag: een van de patronen die we vaak tegenkomen in onszelf is negatief denken, over jezelf, over anderen, over een bepaalde situatie. In de komende dagen kun je kijken of je negatieve gedachten, gevoelens, emoties die je tegenkomt, kunt ombuigen naar positieve.

’s Avonds: ga zitten en maak een kommetje van je handen. Laat bij elke inademing negatieve gedachten, gevoelens en emoties die je gedurende de dag bent tegengekomen, nog eens in je hoofd de revue passeren en blaas bij elke uitademing de negatieve gedachten, gevoelens en emoties over je handen uit.

 

DAG 6 t/m 10  

’s Ochtends: sa ta na ma

’s Avonds: meditatie over patronen in je leven, in je relaties, je werk. Patronen geven je een bedding en de veiligheid om in te kunnen stromen. Maar sommige patronen die dienend voor je waren in het verleden kunnen gaan knellen, gaan je beperken je in het volgen van je eigen stroom. Welke patronen zie je in je leven die je niet meer dienen? Welke aspecten in je leven zijn toe aan transformatie? Welke deuren kun je sluiten in het vertrouwen dat er daarna ruimte komt en nieuwe deuren zich openen? 

 

DAG 11 t/m 15 

’s Ochtends: sa ta na ma.

Overdag: ruimte maken, loslaten, opruimen. Kies elke dag een plek in huis. Een keukenlade, een hoek van de kamer, een plank. Ruim die op. Gooi overbodige spullen weg, geef ze weg of breng ze naar de kringloop.

’s Avonds: steek een kaarsje op, brand eventueel wat wierook en staar in het vlammetje. Geniet van de ruimte en de rust die in jou ontstaat.

 

DAG 16: volle maan-meditatie

Op 19 november 2021 is het volle maan. De volle maan staat in het astrologische teken stier, en heeft als thema standvastigheid. Goede yoga-oefening om optimaal te profiteren van deze maanenergie is daarom de archer pose met vuurademhaling. Voel in deze houding hoe sterk je staat met je voeten op de grond, de kracht van je benen, je ogen op je doel gericht, in dit geval de duim van je nagel voor je, je core licht aangespannen. Merk hoe standvastig, doelgericht, moedig en gefocust je bent in deze houding.  

Als je het leuk vind en er plek voor hebt, kun je een vuur maken in een vuurschaal of vuurkorf buiten. Doe dan nog een laatste keer deze challenge de sa-ta-na-ma meditatie voor transformatie bij het vuur.